Het energieverbruik speelt tegenwoordig een steeds belangrijke rol en daar komt nog eens de overgang naar inzet van duurzame opgewekte energie bij.
Begrippen als een Nul Op de Meter woning NOM, BENG, ZEN, Gasloos, Warmtepompen en volledig Duurzaam, vliegen in het rond zonder dat de meesten van ons begrijpen wat het precies inhoud én wat de consequenties voor de uitvoering zijn.
Al ruim 40 jaar hou ik me met dit thema bezig en telkens komt het er op neer dat een zeer goede isolatie schil, de zogenaamde Thermische schil, de beste én eerste stap moet zijn. Denk maar aan de Trias Energetica waar de vraag naar de warmte behoefte immers de eerste is.
Zelf ben ik dan ook meer een aanhanger van het Passiefhuis om eerst zoveel mogelijk te isoleren om pas dán pas de techniek in te zetten.

Omdat dit thema steeds meer leeft en vele vragen oplevert, geef ik regelmatig presentaties over dit onderwerp.

2016 gaat dat over het isoleren van de woning én vooral waarom dat zo nodig is om een volgende stap naar gasloos tijdperk te kunnen maken.

2017 staat de Warmtepomp in de schijnwerpers en vooral de voorwaarde waaraan het huis moet voldoen om deze te kunnen toepassen.

In 2018 gaan we eens kijken hoe we met kleine stappen en middelen het nodige aan energie besparen kunnen.

Hieronder zijn een aantal van deze presentatie terug te vinden en verder kunt u meer informatie op de site van http://www.DuurzameVecht.nl   vinden die door mij op bouwkundig gebied ondersteund wordt.  Van af 2018 is dit nieuws ook op de speciale site van de Energie coöperatie van de StichtseVecht te vinden http://2030.nu

Hieronder vindt u een aantal presentaties die de afgelopen jaren gege ven zijn en ook een aantal Pdf’s die aanvullende informatie geven zoals de Isolatieschaal van 1 tot 10